Zelfplukfruittuin Wiering in Zwaagdijk, voor gegarandeerd onbespoten fruit. We hebben ieder jaar de lekkerste en goedkoopste kersen en pruimen van Nederland!   

Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de kersen en pruimen aan de bomen:

(Let op/ tip (!) bij het bezoeken van websites: indien u niet de meest recente actuele informatie in uw browser ziet, dan komt dat door uw browserinstellingen. Blijft na een wijziging de oude website zichtbaar, dan is dit meestal te verhelpen door de pagina te bezoeken en deze één of meerdere keren te verversen door de toetscombinatie CTRL + F5 (Windows) of CMD + R (Apple) in te drukken. Je dwingt de webbrowser hiermee geen gebruik te maken van de opgeslagen pagina en rechtstreeks bij de server aan te kloppen voor de meest recente informatie. Werkt dit niet, dan kun je de cache van jouw webbrowser handmatig legen. Hoe je dat doet, wisselt per browser en systeem.)

Update zondagavond 5 september 2021:
De rest van het jaar 2021 zijn we gesloten voor de zelfpluk. Wij danken alle klanten die in het jaar 2021 bij ons kersen en pruimen gekocht hebben. Wij zien u graag weer terug in waarschijnlijk de maand juni 2022 voor de lekkerste en goedkoopste kersen van Nederland! Hou deze website in de gaten.

Zondag 5 september 2021 waren we alleen nog geopend op afspraak, voor de pluk van de laatste overheerlijke Reine Victoria-pruimen. Enkele klanten zijn langs gekomen, en we hebben gelukkig al deze klanten nog naar huis kunnen sturen met (toch nog) een aantal volle emmers pruimen, maar het was wel moeilijk zoeken voor deze laatste klanten, en sommigen hadden minder geplukt dan dat ze van plan waren. Men moest veel gebruik maken van de trappetjes voor de hogere pruimen. 


Sommige klanten van Turkse afkomst vragen om een rustig plekje in onze schuur om even te bidden.
Een bezoekende imam heeft op 12 juli 2021 de exacte richting van Mekka aangewezen. Wij zijn waarschijnlijk de enige fruitkwekerij in Nederland met een (geïmproviseerde) gebedsruimte, want ook voor uw dagelijke gebeden bent u bij ons aan het juiste adres! 
gebedsruimte in schuur

Voor oude updates 2021: klik hier  ( Voor oudere updates 2020: klik hier  Voor oudere updates 2019: klik hier Voor oudere updates 2018: klik hier  Voor oudere updates 2017: klik hier   Voor oudere updates 2016: klik hier   Voor oudere updates 2015: klik hier   Voor oudere updates 2014: klik hier   Voor oudere updates 2013: klik hier )

Verwacht in de loop van juni 2022: De lekkerste en goedkoopste onbespoten Kersen van Nederland!

Lekkerst en goedkoopst: We hebben altijd de lekkerste en goedkoopste kersen van Nederland.

 

Waarschuwing: kersen niet zo rijp als in de winkel!: Een deel van onze klanten (vaak klanten van Turkse afkomst) houdt van minder rijpe kersen. De kersen worden dan ook vaak geplukt voordat ze zo rijp zijn als in de winkel. De Nederlandse kersen die u  in de winkel kunt kopen, zijn geteeld onder plastic en daarom altijd (zelfs meerdere keren) bespoten met bestrijdingsmiddelen. Indien u kersen wilt hebben die zo rijp zijn als in de winkel (groot, donkergekleurd en zacht), dan kunt u, om teleurstelling te voorkomen, beter niet bij ons komen kersen plukken.

Waar: de zelfplukfruittuin van André Wiering, Zwaagdijk-oost 212, achter de bosjes, tussen de huizen van Bertus Smit (Zwaagdijk 210) en Monique Kompier (Zwaagdijk 214). Zie ook Contact voor een kaart.
 

Laagste prijs garantie: De prijs die we in het jaar 2021 rekenen voor onze kersen bedraagt € 3,- per kilogram. De prijs van € 2,75 was met ingang van 2014 tot en met 2020 ongewijzigd. In het verleden zijn wij benaderd door collega-fruitkwekers die boos waren omdat wij "de markt" voor hen zouden "verpesten" met naar hun mening "veel te lage prijzen". Wij zijn van mening dat iedereen (ook klanten met een kleine beurs) moet kunnen genieten van gezond fruit. Tevens hanteren wij een laagste-prijs-garantie: indien kersen bij een andere professionele fruitkweker ergens in Nederland nog goedkoper zouden zijn, dan passen wij de prijs onmiddellijk aan naar beneden. Let op: op zaterdag 28 juni 2014 is voor het eerst een beroep gedaan op onze laagste prijs garantie; zie de update van 28 juni 2014. De melders hebben de kersen voor een lagere prijs mee gekregen.Wij hebben de lagere prijs, ondanks een latere oproep met beloning, later niet kunnen verifiëren; de kersen van € 2,- per kilogram bleken onvindbaar. Mocht het toch waar blijken te zijn, dan gaan wij deze laagste prijs garantie schrappen voor zover het om kersen gaat, en gaan wij alle klanten die nog goedkoper kersen willen hebben, doorverwijzen.
 

Wanneer en openingstijden: De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie bovenaan) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de kersen aan de bomen"! Graag even op deze website kijken of van tevoren even opbellen: 0620000717 (André Wiering) of 0228-584632 (huistelefoon) zodat u de laatste informatie heeft. Let op: als er onvoldoende kersen te plukken zijn, dan kunnen we van de ene op de andere dag besluiten om tijdelijk dicht te gaan!!! In 2019 zijn wij voor het eerst open gegaan voor de kersenpluk op 9 juni 2019 en de laatste kilo's goed kersen zijn verkocht op 21 juli 2019. De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het beschikbare personeel, de verwachte hoeveelheid klanten en het weer.
 

Instructie zelf kersen plukken: De fruittuin is zo opgezet dat je overal kan lopen op netjes gemaaid gras in plaats van op de modder. Alleen de lekkerste kersen doet u in de emmer. Er staan 7 verschillende soorten kersenbomen, van de allereerste (vroeg in het seizoen) tot de allerlaatste (laat in het seizoen). De verschillende soorten kersen staan per rij, dus even zoeken naar de juiste rij. We hebben plukemmers om uit te lenen en gratis plastic zakken om de kersen in te doen. Na het plukken de kersen laten wegen en contant afrekenen in de schuur.

Voor de hogere kersen hebben we een groot aantal trappen beschikbaar, zowel huishoudtrappen als ook officiële pluktrappen. Wij willen u vragen voorzichtig te doen. Het gebruik van alle trappen is op eigen risico.

Let op: contant afrekenen! Géén Pinautomaat beschikbaar! Na het plukken de kersen laten wegen en contant afrekenen in de schuur. Geld pinnen kan in de nabijgelegen Jumbo op 500 meter afstand.

Gratis kersen proeven: De kersen kunnen tijdens het plukken gratis geproefd worden. Alleen de kilo's die u en uw kinderen buiten de maag mee naar huis nemen hoeft u af te rekenen. U mag pas gaan picknicken als u eerst alle geplukte kersen heeft afgerekend!
 

Kinderen welkom, maar alleen als ze zéér goed door hun ouders in de gaten gehouden worden!
Bij veel zelfplukfruittuinen zijn kinderen niet welkom. Bij ons mogen kinderen nu nog wel komen, maar alleen als u als ouders ze zéér goed in de gaten houdt! Kinderen mogen de vliegers niet aanraken! Kinderen mogen nergens aan komen. Als er een tekort aan trappen is, dan moeten kinderen een trap afgeven aan volwassenen. Kinderen mogen géén flesjes met drinken of andere soorten verpakkingsmateriaal meenemen de fruittuin in. In de schuur mogen kinderen wel springen op de trampoline, maar onder uw toezicht en op eigen risico.

Maatregelen in verband met het Coronavirus: Kersen plukken is een typische buiten-activiteit, en buiten worden mensen nagenoeg nooit besmet. Het afrekenen van de kersen vindt plaats, net als altijd, in de schuur vlak bij de grote open deur. Uiteraard geldt ook in onze fruittuin dat u afstand moet houden ten opzichte van eventuele andere klanten.

WC: In onze schuur is een toilet aanwezig, met name handig voor klanten die van ver gekomen zijn. In verband met Corona is het toilet alleen toegankelijk vanaf de zij-ingang van de schuur (de keuken is gesloten). Als u het toilet bezocht heeft, willen we aan u vragen om in alle gevallen de afzuigende ventilator aan te zetten (die gaat vanzelf weer uit) en de toiletdeur en buitendeur beide open te laten, voor een maximale ventilatie in verband met het Coronavirus.
 

Picknicken in de fruittuin Onze fruittuin is zo mooi dat sommige van onze klanten/gasten het plukken van kersen of pruimen combineren met een picknick, een kleedje en drinken meenemen, soms een paar plastic stoelen van ons lenen enz. Uiteraard bent u ook voor uw picknick aan het juiste adres bij Fruitkwekerij Wiering. Ook hebben we ongeveer 8 picknicktafels, bijbehorende bankjes en heel veel stoelen gratis te gebruiken.

Onbespoten kersen: Doordat er elk jaar opnieuw niet gespoten is, hebben de lieveheersbeestjes/ roofmijten de overhand gekregen. Onze kersen zijn gegarandeerd onbespoten. Onze kersensoorten zijn minder gevoelig voor de kersenvlieg, en doordat onze kersen tijdig geplukt worden, hebben we in de regel geen last van ongedierte.
Voor biologisch fruit, kijk ook eens op https://biologische.startpagina.nl/ 
 

Te plukken soorten zoete kersen in onze fruittuin: We hebben in totaal 7 verschillende soorten zoete kersen waarvan de periodes dat ze geplukt kunnen worden normaal gesproken vloeiend in elkaar over gaan. Het gaat om de soorten Merchant, Vanda, Oktavia, Kordia, Lapins, Karina en Regina; zie voor een uitgebreide uitleg kersensoorten.html

Verwacht in de loop van juli 2022: De lekkerste en goedkoopste onbespoten Pruimen van Nederland!

Lekkerst en goedkoopst: We hebben ieder jaar weer de lekkerste en goedkoopste pruimen in Nederland.

 

Op speciaal verzoek van onze Turkse klanten: ook onrijpe pruimen!

In o.a. Turkije vormen onrijpe pruimen, bijvoorbeeld in combinatie met o.a. zout, een delicatesse. Als er onrijpe pruimen zijn, dan kunt u ook onrijpe pruimen plukken. De prijs is hetzelfde als rijpe pruimen.
 

Waar: de zelfplukfruittuin van André Wiering, Zwaagdijk-oost 212, achter de bosjes, tussen de huizen van Bertus Smit (Zwaagdijk 210) en Monique Kompier (Zwaagdijk 214), zie ook Contact voor een kaart.

 

Laagste prijs garantie:

De prijs van de pruimen voor het jaar 2022 hebben we nog niet vastgesteld. In het jaar 2021 hebben we voor de door uzelf geplukte vroege pruimensoorten € 1,- per kilogram in rekening gebracht (met quantumkorting € 0,75 per kilogram) en voor de laatste pruimen € 0,75 per kilogram (met quantumkorting € 0,60 per kilogram).

De quantumkorting werkt als volgt: indien u, samen met uw gezin/kinderen/gezelschap, 15 kilo of meer plukt, dan hoeft u voor alle geplukte kilo's pruimen slechts € 0,75 per kilo af te rekenen!!! Het betreft vaste lage prijzen waarover niet meer te onderhandelen valt. Tevens hanteren wij een laagste-prijs-garantie: indien pruimen bij een andere professionele fruitkweker ergens in Nederland nog goedkoper zouden zijn, dan betaalt u bij ons ook dat lagere bedrag. Wij hadden in het jaar 2021 tijdelijk een kleine prijsstijging doorgevoerd. De oude prijs (€ 0,75 per kilo, en met kwamtumkorting € 0,60 per kilogram) hebben wij gehanteerd van 2012 tot en met 2020. Tevens hadden wij in het jaar 2021 voor het eerst géén gratis groene pruimen meer! Alle groene pruimen moeten ook betaald worden.

 

Wanneer:

De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie boven) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de pruimen aan de bomen"! Eventueel kunt u ook even opbellen (André: 0620000717 of thuis: 0228-584632) zodat we de laatste informatie kunnen geven.


Onrijpe pruimen
(speciaal op verzoek van onze klanten van Turkse afkomst): Vaak kunnen in de maand juni al onrijpe pruimen geplukt worden. Onrijpe pruimen van het soort Reine Victoria waren tot en met 3 september 2012 te plukken. In 2013 waren onrijpe pruimen te plukken tot medio September. In 2014 waren onrijpe Reine Victoria te plukken tot en met 17 augustus. Het verschilt dus van jaar tot jaar wanneer er nog onrijpe pruimen geplukt kunnen worden.

 

Rijpe pruimen: De pluk van rijpe pruimen van de soort Opal (de eerste soort) begint in de regel in de laatste week van juli. De laatste dag dat er rijpe Reine Victoria-pruimen (de laatste soort) geplukt kunnen worden eindigt meestal rond 10 september. In het jaar 2013 zijn rijpe Reine Victoria te plukken geweest tot en met zondag 6 oktober 2013, en zelfs daarna konden nog pruimen geplukt worden. In 2014 heeft de tijd voor boomgerijpte Reine Victoria slechts geduurd tot en met 30 augustus. Het verschilt dus van jaar tot jaar wanneer er nog rijpe pruimen geplukt kunnen worden.

 

Openingstijden:

De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie boven) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de pruimen aan de bomen"! Bij twijfel van tevoren even opbellen (André: 0620000717 of thuis: 0228-584632) zodat we de laatste informatie kunnen geven en eventueel een afspraak kunnen maken. De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het beschikbare personeel en de verwachte hoeveelheid klanten.

Instructie zelf pruimen plukken: De fruittuin is zo opgezet dat je overal kan lopen op gras in plaats van op de modder. Alleen de lekkerste pruimen doet u in de emmer. De pruimen staan in het tweede/middelste blok (Opal, Jubileum en Reine Victoria) en in het derde/achterste blok (alleen Reine Victoria). We hebben plukemmers om uit te lenen en gratis plastic zakken om de pruimen in te doen. Nagenoeg alle pruimen kunnen worden geplukt zonder trap.

 

Gratis pruimen proeven: De pruimen kunnen tijdens het plukken gratis geproefd worden. Alleen de kilo's die u en uw kinderen buiten de maag mee naar huis nemen hoeft u af te rekenen.

 

Maatregelen in verband met het Coronavirus: Pruimen plukken is een typische buiten-activiteit, en buiten worden mensen nagenoeg nooit besmet. Het afrekenen van de pruimen vindt plaats, net als altijd, in de schuur vlak bij de grote open deur. Wel willen we aan u vragen om in onze schuur, voorafgaand aan het pruimen plukken, uw handen te wassen met zeep. Ook graag thuis blijven als u ziekteverschijnselen heeft. Uiteraard geldt ook in onze fruittuin dat u afstand moet houden ten opzichte van eventuele andere klanten.

WC: In onze schuur is een toilet aanwezig, met name handig voor klanten die van ver gekomen zijn. In verband met Corona is het toilet alleen toegankelijk vanaf de zij-ingang van de schuur (de keuken is gesloten). Als u het toilet bezocht heeft, willen we aan u vragen om in alle gevallen de afzuigende ventilator aan te zetten (die gaat vanzelf weer uit) en de toiletdeur en buitendeur beide open te laten, voor een maximale ventilatie in verband met het Coronavirus.

Picknicken in de fruittuin

Onze fruittuin is zo mooi dat sommige van onze klanten/gasten het plukken van kersen of pruimen combineren met een picknick, een kleedje en drinken meenemen, soms een paar plastic stoelen van ons lenen enz. Uiteraard bent u ook voor uw picknick aan het juiste adres bij Fruitkwekerij Wiering. Ook hebben we ongeveer 8 picknicktafels, bijbehorende bankjes en heel veel stoelen gratis te gebruiken.

Onbespoten pruimen: Doordat er gegarandeerd niet gespoten wordt, hebben de lieveheersbeestjes/ roofmijten de overhand gekregen. Doordat ons fruit onbespoten is, kan het voorkomen dat een enkele pruim of sommige pruimen een pruimenmotje bevatten, een klein beestje bij de pit. Zo'n pruim is altijd van de buitenkant ook te herkennen aan een zeer klein gaatje, en zo'n pruim met pruimenmot is vaak rijper. Verder is een pruimenmotje volledig onschuldig. Wilt u toch niet het risico lopen een pruimenmotje bij de pit aan te treffen, dan verwijzen wij u graag door naar de conculega's die meerdere keren per oogst met insecticiden rechtstreeks op de vruchten spuiten.

Voor biologisch fruit, kijk ook eens op https://biologische.startpagina.nl/

 

Te plukken soorten pruimen

We hebben drie soorten pruimen:

1. Opal: de allereerste soort; het betreft kleine pruimen; we hebben slechts 26 bomen.

2. Jubileum: wordt rijp na Opal; het betreft grote zoete donkergekleurde pruimen; we hebben een aantal rijen met bomen.

3. Reine Victoria: vele honderden bomen; het betreft één van de laatst rijp wordende pruimen; het betreft iets lichter gekleurde pruimen; velen zijn van mening dat Reine Victoria de allerlekkerste pruim op aarde is.
4. Valor, wordt rijp na Reine Victoria. We hebben er slechts 6 boompjes van die altijd bomvol hangen. Wordt altijd leeggeplukt door klanten van Turkse afkomst.
5. Sint Julien A. Het betreft de onderstam van alle pruimenbomen. Het betreft kleine en zeer laat rijpende (normaal gesproken groene) pruimpjes die alleen geplukt worden door sommige klanten van Turkse afkomst.

Zie voor een uitgebreide uitleg van de soorten: Pruimensoorten

Geen verkoop van walnoten in 2021
walnoten

Helaas hebben we in 2018 een paar zeer slechte ervaring opgedaan met klanten. Een groep klanten heeft heel erg veel walnoten uit de bomen geslagen (hetgeen op zich nog nieteens een probleem is, ook niet als er wat takjes en bladeren mee naar beneden vallen), maar die groep heeft vervolgens alleen de walnoten opgeraapt die gemakkelijk uit de bolsters kwamen. Alle dichte walnoten (alle walnoten die nog helemaal in de bolster zaten) lieten ze liggen op de grond, waarna deze walnoten gaan verrotten. Alle walnoten in de bolsters hebben we vervolgens op moeten laten rapen en bijna gratis weg moeten geven. Daarnaast hebben klanten op dezelfde dag meerdere grote takken afgebroken bij een aantal bomen. Om teleurstellingen bij klanten te voorkomen hebben we daarom helaas besloten om in het jaar 2021 géén walnoten te verkopen aan het publiek. In de toekomst zullen er wel meer (vele malen meer!) walnoten te oogsten zijn en over 10-15 jaar hopen we half Noord-Holland van walnoten te kunnen voorzien. Bij het plukken van pruimen dienen de walnoten met rust gelaten te worden! De walnoten zijn ook nog niet rijp!

Gevonden op Internet: Nocino, een italiaans drankje gemaakt van onrijpe walnoten: https://mergenmetz.nl/recepten/nocino/