Zelfplukfruittuin Wiering in Zwaagdijk, voor gegarandeerd onbespoten fruit. We hebben ieder jaar de lekkerste en goedkoopste kersen en pruimen van Nederland!   

Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de kersen aan de bomen:

Let op/ tip (!) bij het bezoeken van websites: indien u niet de meest recente actuele informatie in uw browser ziet, dan komt dat door uw browserinstellingen. Blijft na een wijziging de oude website zichtbaar, dan is dit meestal te verhelpen door de pagina te bezoeken en deze één of meerdere keren te verversen door de toetscombinatie CTRL + F5 (Windows) of CMD + R (Apple) in te drukken. Je dwingt de webbrowser hiermee geen gebruik te maken van de opgeslagen pagina en rechtstreeks bij de server aan te kloppen voor de meest recente informatie. Werkt dit niet, dan kun je de cache van jouw webbrowser handmatig legen. Hoe je dat doet, wisselt per browser en systeem.
Update maandagavond 24 juni 2019: Wij zijn dinsdag 25 juni 2019 geopend voor de kersenpluk van 13:00 tot 17:00 uur (aankomsttijd)!
Maandagmiddag 24 juni was een zeer rustige middag met niet veel klanten. Één klant van Nederlandse afkomst vond de kersen niet rijp genoeg en heeft gezegd de voorkeur te geven aan de grote donkere zachte kersen uit de supermarkt. Verder hebben we alle klanten zeer tevreden naar huis kunnen sturen met soms een grote hoeveelheid kersen.
We hebben maandag 65 kilogram kersen verkocht, waarvoor dank. Het is deze week, en zeker op de doordeweekse dagen (omdat het dan rustiger is), zeer goed kersen plukken omdat momenteel meerdere soorten geplukt kunnen worden en er voldoende kersen zijn voor iedereen.

De eerste soort
(van de 7 soorten kersen), Merchant, is nu uitgeplukt. Vanda en Oktavia zijn nu rijp. Inmiddels is een deel van de vierde en vijfde soort, Kordia en Lapins, ook rijp en kan geplukt worden op ooghoogte. De overige 2 soorten kersen (waar ook veel aan zit) worden later rijp.
Van dag tot dag bekijken we of we de dag erna ook nog geopend kunnen zijn, maar gezien de huidige grote hoeveelheid kersen aan de bomen en het verwachtte mooie weer is het wel waarschijnlijk dat we alle middagen tot en met zaterdag 29 juni open kunnen blijven, en waarschijnlijk zondag 30 juni 2019 ook.

Als u de onrijpe Reine Victoria-pruimen plukt en een beetje dunt, dan zijn de Reine Victoria- pruimen nu nog gratis. Andere onrijpe soorten pruimen (die al groter zijn) kosten € 0,75 per kilogram.

Onderstaande foto's zijn genomen op 24 juni 2019. De kersen zijn heerlijk! 

24 juni 2019 kersen aan de bomen 124 juni 2019 kersen aan de bomen 224 juni 2019 kersen aan de bomen 3

Voor de geïnteresseerden: Noord-Holland Nieuws heeft een korte reportage gemaakt van 1:45 minuten, en dit uitgezonden op de lokale TV van Noord-Holland op 22 juni 2019: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/248030/na-vijftien-jaar-lobbyen-is-bebouwing-in-gebied-kromme-leek-in-zicht

Voor oudere updates 2019: klik hier
 Voor oudere updates 2018: klik hier  Voor oudere updates 2017: klik hier   Voor oudere updates 2016: klik hier   Voor oudere updates 2015: klik hier   Voor oudere updates 2014: klik hier   Voor oudere updates 2013: klik hier


De lekkerste en goedkoopste kersen van Nederland!

Lekkerst en goedkoopst: We hebben altijd de lekkerste en goedkoopste kersen van Nederland.

 

Waarschuwing: kersen niet zo rijp als in de winkel!: Een deel van onze klanten (vaak klanten van Turkse afkomst) houdt van minder rijpe kersen. De kersen worden dan ook vaak geplukt voordat ze zo rijp zijn als in de winkel. De Nederlandse kersen die u  in de winkel kunt kopen, zijn geteeld onder plastic en daarom altijd (zelfs meerdere keren) bespoten met bestrijdingsmiddelen. Indien u kersen wilt hebben die zo rijp zijn als in de winkel (groot, donkergekleurd en zacht), dan kunt u, om teleurstelling te voorkomen, beter niet bij ons komen kersen plukken.

Waar: de zelfplukfruittuin van André Wiering, Zwaagdijk-oost 212, achter de bosjes, tussen de huizen van Bertus Smit (Zwaagdijk 210) en Monique Kompier (Zwaagdijk 214). Zie ook Contact voor een kaart.
 

Laagste prijs garantie: De € 2,75 per kilo kersen geldt als u ze zelf komt plukken. Dit is dezelfde prijs als in 2014 t/m 2018. In het verleden zijn wij benaderd door collega-fruitkwekers die boos waren omdat wij "de markt" voor hen zouden "verpesten" met naar hun mening "veel te lage prijzen". Wij zijn van mening dat iedereen (ook klanten met een kleine beurs) moet kunnen genieten van gezond fruit. Tevens hanteren wij een laagste-prijs-garantie: indien kersen bij een andere professionele fruitkweker ergens in Nederland nog goedkoper zouden zijn, dan passen wij de prijs onmiddellijk aan naar beneden. Let op: op zaterdag 28 juni 2014 is voor het eerst een beroep gedaan op onze laagste prijs garantie; zie de update van 28 juni 2014. De melders hebben de kersen voor een lagere prijs mee gekregen.Wij hebben de lagere prijs, ondanks een latere oproep met beloning, later niet kunnen verifiëren; de kersen van € 2,- per kilogram bleken onvindbaar. Mocht het toch waar blijken te zijn, dan gaan wij deze laagste prijs garantie schrappen voor zover het om kersen gaat, en gaan wij alle klanten die nog goedkoper kersen willen hebben, doorverwijzen. Bij ons blijft de prijs dus € 2,75 per kilogram.
 

Wanneer en openingstijden: De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie bovenaan) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de kersen aan de bomen"! Graag even op deze website kijken of van tevoren even opbellen: 0620000717 (André Wiering) of 0228-584632 (huistelefoon) zodat u de laatste informatie heeft. Let op: als er onvoldoende kersen te plukken zijn, dan kunnen we van de ene op de andere dag besluiten om tijdelijk dicht te gaan!!! In 2017 zijn wij voor het eerst open gegaan op 29 juni. De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het beschikbare personeel en de verwachte hoeveelheid klanten.
 

Instructie zelf kersen plukken: De fruittuin is zo opgezet dat je overal kan lopen op netjes gemaaid gras in plaats van op de modder. Alleen de lekkerste kersen doet u in de emmer. Er staan 7 verschillende soorten kersenbomen, van de allereerste (vroeg in het seizoen) tot de allerlaatste (laat in het seizoen). De verschillende soorten kersen staan per rij, dus even zoeken naar de juiste rij. We hebben plukemmers om uit te lenen en gratis plastic zakken om de kersen in te doen. Na het plukken de kersen laten wegen en contant afrekenen in de schuur; we hebben geen pinautomaat. Geld pinnen kan in de nabijgelegen Jumbo op 500 meter afstand.
 

Onbeperkt gratis kersen proeven: De kersen kunnen tijdens het plukken onbeperkt gratis gegeten worden. Alleen de kilo's die u en uw kinderen buiten de maag mee naar huis nemen hoeft u af te rekenen.
 

WC: In onze schuur is een toilet aanwezig, met name handig voor klanten die van ver gekomen zijn.
 

Onbespoten kersen: Doordat er elk jaar opnieuw niet gespoten is, hebben de lieveheersbeestjes/ roofmijten de overhand gekregen. Onze kersen zijn gegarandeerd onbespoten. Onze kersensoorten zijn minder gevoelig voor de kersenvlieg, en doordat onze kersen tijdig geplukt worden, hebben we nooit last van ongedierte.
Voor biologisch fruit, kijk ook eens op http://biologische.startpagina.nl/ 
 

Te plukken soorten zoete kersen in onze fruittuin: We hebben in totaal 7 verschillende soorten zoete kersen waarvan de periodes dat ze geplukt kunnen worden normaal gesproken vloeiend in elkaar over gaan. Het gaat om de soorten Merchant, Vanda, Oktavia, Kordia, Lapins, Karina en Regina; zie voor een uitgebreide uitleg kersensoorten.html

De lekkerste en goedkoopste onbespoten pruimen van Nederland!

Lekkerst en goedkoopst: We hebben ieder jaar weer de lekkerste en goedkoopste pruimen in Nederland.

 

Op speciaal verzoek van onze Turkse klanten: ook onrijpe pruimen!

In o.a. Turkije vormen onrijpe pruimen, bijvoorbeeld in combinatie met o.a. zout, een delicatesse. Als er onrijpe pruimen zijn, dan kunt u ook onrijpe pruimen plukken. De prijs is hetzelfde als rijpe pruimen.
 

Waar: de zelfplukfruittuin van André Wiering, Zwaagdijk-oost 212, achter de bosjes, tussen de huizen van Bertus Smit (Zwaagdijk 210) en Monique Kompier (Zwaagdijk 214), zie ook Contact voor een kaart.

 

Laagste prijs garantie:

Indien u ze zelf komt plukken: € 0,75 per kilo pruimen (maakt niet uit welke soort of soorten u plukt)

Korting voor grote gezinnen/ gezelschappen: Indien u, samen met uw gezin/kinderen/gezelschap, 15 kilo of meer plukt, dan hoeft u voor alle geplukte kilo's pruimen slechts € 0,60 per kilo af te rekenen!!! Het betreft vaste lage prijzen waarover niet meer te onderhandelen valt. Tevens hanteren wij een laagste-prijs-garantie: indien pruimen bij een andere professionele fruitkweker ergens in Nederland nog goedkoper zouden zijn, dan betaalt u bij ons ook dat lagere bedrag.

 

Wanneer:

De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie boven) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de pruimen aan de bomen"! Eventueel kunt u ook even opbellen (André: 0620000717 of thuis: 0228-584632) zodat we de laatste informatie kunnen geven.


Onrijpe pruimen
(speciaal op verzoek van onze klanten van Turkse afkomst): in het jaar 2012 hebben wij op 1 juli 2012 reeds de eerste onrijpe pruimen verkocht aan de eerste klanten van Turkse afkomst. Op maandag 23 juli 2012 zijn de eerste klanten van Turkse afkomst gekomen om volle emmers onrijpe pruimen van de soort Opal (de vroegste soort pruim) te plukken. Onrijpe pruimen van het soort Reine Victoria waren tot en met 3 september 2012 te plukken. In 2013 waren onrijpe pruimen te plukken tot medio September. In 2014 waren onrijpe Reine Victoria te plukken van 25 juli tot en met 17 augustus.

 

Rijpe pruimen: In het jaar 2011 hadden we rijpe pruimen in de periode 6 augustus 2011 tot en met 28 augustus 2011. In het jaar 2012 hebben wij op 22, 23 en 24 augustus 2012 de eerste Nederlandse klanten gehad die (sommigen wat succesvoller dan anderen) rijpe pruimen gepluk hebben van het soort Reine Victoria. Onze laatste reguliere openingsdag in 2012, de laatste dag dat er rijpe pruimen geplukt konden worden, was dinsdag 11 september 2012. In het jaar 2013 zijn rijpe pruimen te plukken geweest tot en met zondag 6 oktober 2013, en zelfs daarna konden nog pruimen geplukt worden. In 2014 heeft de tijd voor boomgerijpte Reine Victoria slechts geduurd van 23 tot en met 30 augustus.

 

Openingstijden:

De laatste informatie staat altijd op deze website onder het kopje (zie boven) "Actuele informatie over de soorten, hoeveelheid en kwaliteit van de pruimen aan de bomen"! Bij twijfel van tevoren even opbellen (André: 0620000717 of thuis: 0228-584632) zodat we de laatste informatie kunnen geven en eventueel een afspraak kunnen maken. De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het beschikbare personeel en de verwachte hoeveelheid klanten.

Instructie zelf pruimen plukken: De fruittuin is zo opgezet dat je overal kan lopen op gras in plaats van op de modder. Alleen de lekkerste pruimen doet u in de emmer. De pruimen staan in het tweede/middelste blok (Opal, Jubileum en Reine Victoria) en in het derde/achterste blok (alleen Reine Victoria). We hebben plukemmers om uit te lenen en gratis plastic zakken om de pruimen in te doen.  Nagenoeg alle pruimen kunnen worden geplukt zonder trap.

 

Onbeperkt gratis pruimen proeven: De pruimen kunnen tijdens het plukken onbeperkt gratis gegeten worden. Alleen de kilo's die u en uw kinderen buiten de maag mee naar huis nemen hoeft u af te rekenen.

 

WC: In onze schuur is een toilet aanwezig, met name handig voor klanten die van ver gekomen zijn.

Picknicken in de fruittuin

Onze fruittuin is zo mooi dat sommige van onze klanten/gasten het plukken van kersen of pruimen combineren met een picknick, een kleedje en drinken meenemen, soms een paar plastic stoelen van ons lenen enz. Uiteraard bent u ook voor uw picknick aan het juiste adres bij Fruitkwekerij Wiering.

Onbespoten pruimen: Doordat er gegarandeerd niet gespoten wordt, hebben de lieveheersbeestjes/ roofmijten de overhand gekregen. Doordat ons fruit onbespoten is, kan het voorkomen dat een enkele pruim of sommige pruimen een pruimenmotje bevatten, een klein beestje bij de pit. Zo'n pruim is altijd van de buitenkant ook te herkennen aan een zeer klein gaatje, en zo'n pruim met pruimenmot is vaak rijper. Verder is een pruimenmotje volledig onschuldig. Wilt u toch niet het risico lopen een pruimenmotje bij de pit aan te treffen, dan verwijzen wij u graag door naar de conculega's die meerdere keren per oogst met insecticiden rechtstreeks op de vruchten spuiten.

Voor biologisch fruit, kijk ook eens op http://biologische.startpagina.nl/

 

Te plukken soorten pruimen

We hebben drie soorten pruimen:

1. Opal: de allereerste soort; het betreft kleine pruimen; we hebben slechts 26 bomen.

2. Jubileum: wordt rijp na Opal; het betreft grote zoete donkergekleurde pruimen; we hebben een aantal rijen met bomen.

3. Reine Victoria: vele honderden bomen; het betreft één van de laatst rijp wordende pruimen; het betreft iets lichter gekleurde pruimen; velen zijn van mening dat Reine Victoria de allerlekkerste pruim op aarde is.
4. Valor, wordt rijp na Reine Victoria. We hebben er slechts 6 boompjes van die altijd bomvol hangen. Wordt altijd leeggeplukt door klanten van Turkse afkomst.
5. Sint Julien A. Het betreft de onderstam van alle pruimenbomen. Het betreft kleine en zeer laat rijpende (normaal gesproken groene) pruimpjes die alleen geplukt worden door sommige klanten van Turkse afkomst.

Zie voor een uitgebreide uitleg van de soorten: Pruimensoorten


Helaas geen walnoten in 2018
walnoten


In het jaar 2016 hebben we voor het eerst voor een paarhonderd Euro aan walnoten kunnen verkopen. Inspectie van de walnootoogst heeft opgeleverd dat er in 2018 minder walnoten aan zitten in vergelijking met 2016. Om teleurstellingen bij klanten te voorkomen hebben we daarom helaas besloten om in het jaar 2018 geen walnoten te verkopen aan het grote publiek. In de toekomst zullen er wel meer walnoten te oogsten zijn en over 10-15 jaar hopen we alle klanten tevreden te kunnen stellen met een zee aan walnoten. Gevonden op Internet: Nocino, een italiaans drankje gemaakt van onrijpe walnoten: https://mergenmetz.nl/recepten/nocino/
Voor beperkte hoeveelheden kunt u wel bij ons terecht.

Bericht wat weinig te maken heeft met onze zelfplukfruittuin: Adopteer een walnootboom in Donbass ter nagedachtenis aan de 298 dodelijke slachtoffers van de ramp met MH17! Een collega-walnootkweker in het oosten van de Oekraïne, Pascal Hillebrand en zijn vrouw Ilse Kraamwinkel, die met hun kinderen zijn geëmigreerd naar Donbass, gaan daar een walnootbos aanplanten van bijna 7 hectare groot. Voor € 150,- kunt u een boom adopteren, eeuwige roem verwerven en (het belangrijkste natuurlijk) de bevolking van Donbass steunen, iets doen aan de werkgelegenheid in Donbass en ervoor zorgen dat de 298 slachtoffers nooit vergeten worden! Door ons als zelfplukfruittuin (met veel walnootbomen) van harte aanbevolen!
https://www.fromdonbasswithlove.nl